Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Mi a különbség az egyetem és a középiskola között? | Budapesti Metropolitan Egyetem

Mi a különbség az egyetem és a középiskola között?

Simon Orsi Turizmus-vendéglátás szakos hallgatónk, nagyköveti programunk lelkes tagja, most éppen a Coventry University padjait koptatja. Az ő jóvoltából olvashattok mostanában a kapunyitási pánikról, és 2018 őszén a TEDxMETU színpadán is láthattátok. Most arra kértük, hogy szedje össze nektek a legfontosabb különbségeket a középiskolai és az egyetemi élet között. 

Simon Orsi írása

Az első egyetemi szemeszter után nagy valószínűséggel a következőket fogod realizálni: nem elég szünetben átnézni a szavakat, vizsgaidőszak előtt a pót ZH a legjobb barátod, a kettes egy jó érdemjegy, és hajnali 3-kor még egy fröccs belefér. De komolyra fordítva a szót, az egyetemi élet csodálatos, és alapjaiban különbözik a gimnáziumi mindennapoktól. Minden tekintetben egy teljesen más, korlátok nélküli világot nyit meg előtted.

Az órák

Középiskolában a bevett szokás szerint, hétfőtől péntekig napi 6-7 tanórát kell végigülnöd, és a tananyagra koncentrálnod. Ezzel szemben az egyetemen egy félévben 4 vagy 5 tantárgyad van (ez intézményenként és szakonként eltérően lehet több vagy kevesebb). Ezek a tárgyak többnyire nagylétszámú előadásokra és kiscsoportos gyakorlati órákra vannak osztva, és ez utóbbin erősen ajánlott a részvétel. De senki nem szól meg azért, hogy ha előadás helyett inkább dolgozol, vagy csak simán kinyomod a reggeli ébresztőt. Ebből a szempontból sokkal szabadabb az egyetemi rendszer.

Viszont fontos megjegyezned, hogy itt már önmagadért tanulsz, és már a szüleid sem felelősek azért, hogy kész legyen a házi feladat. Itt már tiéd a felelősség, hiszen azért döntöttél a továbbtanulás mellett, hogy később azzal foglalkozz egy magasabb szinten, ami igazán érdekel. De van egy jó hírem is: nagy könnyebbség, hogy egyetemen már olyan óráid vannak, amikről tudod, hogy később használni fogod az elsajátított tudást a való életben, és még érdekel is, amit tanulsz, mert például azt is te választhatod ki, milyen plusz tárgyakat szeretnél tanulni egy-egy félévben.

Az emberek

Az előadók hozzáállása is teljesen más. Én például sosem éreztem, hogy gyerekként kezelnek vagy, hogy azért akarnak tanítani, mert buta lennék. Egyenrangú emberként kezelnek minket és akad tanár, aki ennek megfelelően kollégának szólít minket.

Egy másik fontos különbség középiskola és egyetem között az "osztálytársak". Gimnáziumban 4 évig ugyanazokkal az emberekkel jársz ugyanazokra az órákra. Egyetemen ez is változik félévente. Van, akivel vannak közös óráid, de van, akit fél év után nem is látsz többet. Viszont a legjobb az, hogy nagyon könnyen lehet ismerkedni/barátkozni, főleg elsőévesként. Egy útbaigazításból igazi barátságok születhetnek. A szaktársakkal pedig legalább egy közös érdeklődési körötök van.

A nagybetűs ÉLET

Amíg a gimnázium az érettségire és a továbbtanulásra készít fel, addig a legtöbb egyetemen az életre készítenek fel. Használható gyakorlati tudást kapsz a tanórákon, szakmai gyakorlaton vehetsz részt, illetve külföldi egyetemeken is elvégezhetsz egy vagy két félévet.

Ezen kívül az egyetemek gyakran kínálnak lehetőséget, hogy öntevékeny hallgatói társaságokhoz csatlakozz. Az egyesületek különféle dolgokkal foglalkoznak: ez lehet az egyetemen belüli rendezvényszervezői csapat segítése, nemzetközi hallgatók mentorálása és integrálása, vagy éppen a hallgatók szociális életéért felelős csoport támogatása, itt mindenki megtalálhatja a helyét.

Persze amikor egy hét alatt kellene megtanulni egy félév anyagát, akkor a legtöbben visszasírjuk az érettségi időszakot és eltöprengünk azon, hogy jó ötlet volt-e egyetemre jelentkezni. A válasz pedig végül mindig az, hogy igen. És nem feltétlenül azért, mert diploma nélkül nem lehet élni, vagy mert az egyetemi bulik a legjobbak. Sokkal inkább azért, mert itt megtanulsz önállóbb lenni, felelősségteljesebb leszel, és olyan dolgoknak vágsz neki, amit gimisként el sem tudnál képzelni. Összefoglalva, az egyetemi évek alatt megtanulsz felnőtté válni. 

Bár nekem néha megfordul a fejemben - többnyire vizsgaidőszakban, hogy mennyivel könnyebb lett volna gimi után manikűrösként dolgozni, szerencsére ez a gondolat hamar elmúlik, mert itt jöttem rá, hogy mi az, amivel igazán szeretnék majd foglalkozni, illetve, hogy nem kerülhetem ki a szakmai tudás elsajátítását ahhoz, hogy álmaim munkájához közelebb kerüljek. 

Életem legjobb döntése volt egyetemre jelentkezni. Elképzelésem sincs, hogy hol tartanék most, ha nem kezdtem volna el az egyetemi tanulmányaimat. Már most hiányzik, pedig még egy félév hátra van.

Úgyhogy ne habozzatok, jelentkezzetek február 15-ig a felvi.hu-n! Sok sikert kívánok nektek a felvételihez!

2019. 02. 11.

Hírek

Üzlet
Online fenntarthatósági kurzus indult a METU-n 2024 tavaszán

A Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platform (MEFP) keretében a 2023-24 tavaszi szemeszterben elindult egy online teljesíthető, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Keretrendszer elvei alapján felépített „Bevezetés a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kérdéskörébe” kurzus 11 partneregyetem összefogásában...

fenntrathatóságicsempe

Online fenntarthatósági kurzus indult a METU-n 2024 tavaszán

A Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platform (MEFP) keretéb …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Jelölj minket 1. helyen 2024.07.10-ig!

sorredncsemplány

Jelölj minket 1. helyen 2024.07.10-ig!

KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
Művészet
Camera Justitia díjat kapott a KIX, Révész Bálint, a METU oktatójának és Mikulán Dávid közös filmje

Révész Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgókép tanszék oktatójának filmje Camera Justita díjban részesült a 'Movies that Matter' fesztiválon, Hágában.

mkkcsemp

Camera Justitia díjat kapott a KIX, Révész Bálint, a METU oktatójának és Mikulán Dávid közös filmje

Révész Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgókép tanszék oktatójának fil …

Művészet
Művészet
A METU oktatójának filmje a hallgatók aktív közreműködésével készült Kék Pelikan már látható a mozikban

Csáki László, Balázs Béla-díjas dokumentum- és animációs filmrendező, a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció szak főállású oktatójának Kék Pelikan című filmje 2024...

kekpelikancsemp

A METU oktatójának filmje a hallgatók aktív közreműködésével készült Kék Pelikan már látható a mozikban

Csáki László, Balázs Béla-díjas dokume …

Művészet
Újraindult a RádióMETU!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy három év kihagyás után, újraindult a RádióMETU, a hallgatók rádiója! A megújult szerkesztőség Molnár Geryt főszerkesztőnek, Hornik Dominikot főszerkesztő helyettesnek választotta...

radiometucsemp

Újraindult a RádióMETU!

Nagy örömmel jelentjük be, hogy három év kihagy&aac …

Művészet
Munkácsy Mihály-díjban részesült Uray-Szépfalvi Ágnes, a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék oktatója

Büszkén adunk hírt arról, hogy március 15. alkalmából kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként Munkácsy Mihály-díjban részesült Uray-Szépfalvi Ágnes festőművész, egyetemünk oktatója...

urayszépfalvi

Munkácsy Mihály-díjban részesült Uray-Szépfalvi Ágnes, a METU Vizuális Kommunikáció Tanszék oktatója

Büszkén adunk hírt arról, hogy március 15. alka …

Művészet
Üzlet
Növeld munkaerőpiaci esélyeidet, válaszd duális képzési formánkat!

 Ha a METU-t is megjelölted a felsőoktatási felvételi rangsorodban jó döntést hoztál, mert nálunk: Az egyedülálló myBRAND oktatási módszertanunkat követve tanulhatsz, pontosabban építheted fel saját szakmai portfóliódat, mely vonzó lesz a munkáltatók számára is...

dualis hircsempe

Növeld munkaerőpiaci esélyeidet, válaszd duális képzési formánkat!

 Ha a METU-t is megjelölted a felsőoktatási felvéte …

Üzlet
Üzlet
Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a GIRO Zrt.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a GIRO Zrt. közötti szakmai kapcsolatot együttműködési megállapodással erősítette meg a két intézmény...

girocsemp

Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a GIRO Zrt.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a GIRO Zrt. közötti …

Üzlet
KommunikációTurizmusÜzletMűvészet
További hírek megtekintése...
METU hírek logó

További hírek megtekintése...